İnsan evrimi hakkında güncel bilgiler

Sahelanthropus tchadensis

Yaşadığı Yer: Batı Afrika (Çad)

Yaşadığı Zaman: 6 ila 7 milyon yıl önce

GENEL BAKIŞ

Sahelanthropus tchadensis , insanın soy ağacındaki bilinen en eski türlerden biridir. Bu tür , 6 ila 7 milyon yıl önce bir zamanda Batı Afrika (Çad)’ da yaşamıştır. Dik yürümeleri ormanların ve otlakların da dahil olduğu farklı doğa koşullarında hayatta kalmalarına yardımcı olmuş olabileceği düşünülüyor. Şu anda Sahelanthropuslara ait sadece kafatası parçaları bulunmuştur. Çalışmalar bu türün , kuyruksuz iri maymun ve insan özellikleri taşıdıklarını ortaya koydu.

Kuyruksuz iri maymuna benzeyen özellikleri:

  • – Küçük beyni ( Şempanzelerinkinden bile küçük ! )
  • – Eğimli yüz yapısı
  • – Çok belirgin kaş çıkıntısı
  • – İnce ve uzun kafatası.

İnsansı özellikleri ise :

  • – Küçük köpek dişleri
  • – Yüzün orta kısmının kısa olması
  • – Omurilik birleşim kısmının iki ayak üzerinde yürüyemeyen primatlar gibi arkada değil altta olması.

**Sahelanthropusun bipedal ( iki ayak üzerinde yürüyebilen ) olduğunu nerden biliyoruz?

– İki ayak üzerinde yürüyebilmeye dair en eski kanıtlar Sahelanthropuslardan gelmektedir. Kafatasının altındaki büyük açıklık (foreman magnum(kafatasının alt kısmında bulunan boyun deliğinin anatomideki adıdır)) , omuriliğin beyinle bağlantı noktas dikeydir(kafatasının altında). Bu özellik insan hariç , kuyruksuz iri maymunlar da dahil , hiç bir primatta yoktur. Bu özelliği Sahelanthropusun kafasının dik duran bir vücutta bulunduğunu gösterir.

EVRİM AĞACI

İlk insanlar ve ya homininler , 6 ila 7 milyon yıl önce Afrika’da kuyruksuz iri maymunlardan evrildiler. Sahelanthropus tchadensis , iki tane kesin olarak insan anatomisine ait özelliklere sahip. Bunlar ; küçük köpek dişleri ve dört ayak yerine iki ayak üzerinde duran bir vücut yapısı.

BULUNUŞU

Bulunuş yılı : 2001

İlk (şimdilik tek) Sahelanthropus fosilleri Kuzey Çad’da bulunan dokur kafatası örnekleriydi. 2001′de Fransız paleontolog Micheal Brunet liderliğinde olan bilim adamları yaptıkları araştırmada bu fosilleri ortaya çıkardı. 2001 yılından önce , öncül insanlara ait fosiller sadece Doğu Afrika’daki büyük rift vadisi ve Güney Afrika bölgelerinde bulunmuştu. Sahelanthropus fosillerinin Orta-Batı Afrika’da bulunmaları , öncül insanların önceki düşünülenin tersine daha yaygın bölgelerde yaşadığını gösterdi.

BOY VE AĞIRLIK

Şu an sadece bir kafatası , biraz çene parçaları ve bir kaç diş bulunduğu için ( kafatası hariç iskelet bölümü yok ) , bu türün büyüklükleri ile ilgili kesin bilgi yok. Ama bilimadamları bulunan kemiklerin büyüklüklerine bakılarak , büyük olasılıkla şempanze boyutlarında olabileceğini tahmin ediyor.

NASIL HAYATTA KALDILAR ?

Maalesef , Sahelanthropus dişlerinin çoğunluğu çok fazla aşınmış ve şimdilik dişler üzerinde , ne tür besinlerle beslendiğini çözmeye yönelik bir çalışma yapılamamış durumda. Buna rağmen diğer öncül insanlardan baz alınarak , bu türün çoğunlukla bitkisel besinlerle beslendiği sonucunu çıkarabiliriz. Bu diyet , büyük olasılıkla , yaprak , meyve , tohum , kök , kabuklu yemiş ve böcekleri içeriyordu.

BİLİNMEYENLER

Sahelanthropus tchadensis ile ilgili henüz cevaplanmamış ileriki keşiflerde cevaplanabilme olasılığı olan sorular :

  1. Sahelanthropus tchadensis’in vücudu neye benziyordu ?
  2. Öncül hareket formu nasıldı ?
  3. Ne yerlerdi ?
  4. Erkek şempanzelerin ve bir çok diğer primatın , özellikle eş seçme konusunda yarışıldığı zamanlarda , rakiplerini tehdit etmek amacıyla kullandığı büyük köpek dişleri neden Sahelanthropus tchadensislerde bulunmuyordu ?
  5. Sahelanthropus tchadensis erkekleri ve kadınları arasında boyut farkları var mıydı ?
  6. Sahelanthropus tchadensis , şempanze ve insanların ortak ataları mı ?

Kaynak: Düşünen Primat, Human Origins

Yorum bırakın